Google analytics Toestaan Niet toestaan

Facebook Toestaan Niet toestaan

Zwart/witte historie door Dirk Lok aflevering 4

2 augustus 2021 8:15

In 2025 zal op 3 maart onze vereniging ZVV De Hoven 100 jaar bestaan. In de afgelopen 96 jaar heeft De Hoven meerdere wedstrijden gespeeld die sterk tot de verbeelding spraken en spreken bij de leden en andere betrokkenen bij onze club. Om de belangstelling voor de historie van onze vereniging aan te wakkeren wil ik de komende maanden per maand een bijzondere wedstrijd naar voren halen. Tevens wil ik van de gelegenheid gebruik maken om een oproep te doen om historisch materiaal in de vorm van artikelen, verhalen, foto’s e.d. beschikbaar te stellen voor digitalisering. Vanzelfsprekend zal al het binnenkomende materiaal worden geretourneerd aan de eigenaar. Jullie kunnen hiervoor contact opnemen met Dirk Lok, telefoon 0623116292, mail [email protected]. Bij voorbaat mijn dank voor alle reacties op deze oproep.

De serie bijzondere wedstrijden gaat verder met de ontsnapping van degradatie uit de Tweede Klasse KNVB.

3 april 1972 Tweede Klasse A KNVB       VDZ - De Hoven

Zondag 3 april 1972 kon het 1e elftal van De Hoven degradatie uit de 2e klasse A KNVB voorkomen. Degradatie zou een grote domper zijn na het voorafgaande seizoen waarin het kampioenschap aan de neus van De Hoven voorbij ging door het verlies in Druten op de laatste speeldag.

Vooraf aan deze wedstrijd

Na het gemiste kampioenschap van de 2e klasse werd er van De Hoven niet verwacht dat zij een hoofdrol zouden spelen in de degradatiestrijd van de 2e klasse A met veelal dezelfde tegenstanders als AZC, DIO ‘30 en Sp. Doesburg. Wel waren de 3 nieuwe ploegen in deze klasse van een behoorlijk kaliber, te weten De Treffers, Rheden en AWC. De Hoven beleefde een goede start met 3 overwinningen in de eerste 5 wedstrijden. Daarna kwam de klad erin: in de daaropvolgende 9 wedstrijden werden slechts 5 punten behaald. Dat betekende na 14 wedstrijden de gedeelde 9e plaats met 3 punten voorsprong op VDZ en 5 punten op Theole, die de degradatieplaatsen bezetten bij aanvang van de winterstop. Ondanks 2 goede zeges op AZC en Rheden was de situatie na 20 wedstrijden nijpend met slechts 2 punten voorsprong op VDZ dat op de 11e plaats bivakkeerde. Theole was inmiddels definitief gedegradeerd. De 21e wedstrijd was de uitwedstrijd in Arnhem tegen VDZ oftewel een regelrechte degradatiekraker. Winst zou De Hoven definitief in veilige haven brengen. Verlies zou VDZ naast De Hoven brengen en een remise maakte dat De Hoven in de laatste wedstrijd minimaal opnieuw zou moeten gelijkspelen.

De wedstrijd

In de 1e helft van deze voor beide partijen belangrijke wedstrijd had VDZ duidelijk de overhand. Al in de 2e minuut moest doelman Smeenk handelend optreden tegen Eggink van VDZ nadat Hiddink verkeerd terugspeelde. Dezelfde Smeenk tikte een kwartier later een hard schot van Pik juist over het doel. Voor het overige leverde het overwicht van VDZ de hechte defensie van De Hoven niet al teveel problemen op. De aanval van De Hoven wist echter in de 1e helft geen enkele kans te scheppen. Aldus werd de brilstand bij rust bereikt.

Door een betere overschakeling van verdediging naar aanval wist De Hoven het initiatief steeds meer naar zich toe te trekken. Van de gecreëerde kansen wist men nog niet te profiteren. In een hachelijke situatie voor het doel van De Hoven trad Brokke als reddende engel op. In de 65e minuut wisselde trainer Dijkman Witvoet voor Brand. Dit bleek de gouden wissel. Vijf minuten later brak hij door op de vleugel en zette scherp voor. Gedragen door de felle wind woei de bal in het doel (0-1). Enkele minuten later werd de marge vergroot toen Baars met een geslepen beweging de doelman van de Arnhemmers op het verkeerde been zette en hard inschoot. Deze dubbelslag betekende de nekslag voor VDZ en zij legden zich bij de situatie neer. Hiddink zorgde na een goede dieptepass van H. van Spankeren bijna voor 0-3, maar een katachtige redding van de doelman voorkwam dit. Hiermee was de koek nog niet geheel op, want Spiegelenberg maakte 5 minuten voor tijd een overtreding binnen het strafschopgebied. Vanaf de stip zorgde Eggink voor 1-2 door het feilloos benutten van de strafschop. In de resterende minuten wist De Hoven zonder veel moeite stand te houden.

Door deze overwinning op VDZ werd het tweedeklasserschap met een seizoen verlengd en VDZ moest de uitgang naar de 3e klasse nemen.