Google analytics Toestaan Niet toestaan

Facebook Toestaan Niet toestaan

Zwart/witte historie door Dirk Lok aflevering 2

4 juni 2021 11:30

In 2025 zal op 3 maart onze vereniging ZVV De Hoven 100 jaar bestaan. In de afgelopen 96 jaar heeft De Hoven meerdere wedstrijden gespeeld die sterk tot de verbeelding spraken en spreken bij de leden en andere betrokkenen bij onze club. Om de belangstelling voor de historie van onze vereniging aan te wakkeren wil ik de komende maanden per maand een bijzondere wedstrijd naar voren halen. Tevens wil ik van de gelegenheid gebruik maken om een oproep te doen om historisch materiaal in de vorm van artikelen, verhalen, foto’s e.d. beschikbaar te stellen voor digitalisering. Vanzelfsprekend zal al het binnenkomende materiaal worden geretourneerd aan de eigenaar. Jullie kunnen hiervoor contact opnemen met Dirk Lok, telefoon 0623116292, mail [email protected]. Bij voorbaat mijn dank voor alle reacties op deze oproep.

De serie bijzondere wedstrijden gaat verder met het eerste kampioenschap in de KNVB.

26 maart 1939 Vierde Klasse C KNVB     De Hoven           -              Zutphen

Zondag 26 maart 1939 kon het 1e elftal van De Hoven het kampioenschap van de 4e klasse C KNVB behalen. Dat zou het 1e kampioenschap binnen de KNVB zijn.

Vooraf aan deze wedstrijd

Vanaf het begin van het seizoen draaide De Hoven in deze 4e klasse C in de kopgroep mee met als naaste belagers Dierensche Boys en De Gazelle. Na de eerste helft van dit seizoen stond De Hoven fier aan kop met 4 punten voorsprong op deze 2 verenigingen. Slechts de 2e wedstrijd ging verloren tegen EBON uit Deventer met maar liefst 4-1. Alle overige 8 wedstrijden werden gewonnen. In de tweede helft van de competitie ging het wat moeizamer met een gelijkspel in Eerbeek en  een nederlaag in Dieren tegen Theotorne. Het herstel trad in met overwinningen op zowel Dierensche Boys als De Gazelle. Met nog 2 wedstrijden te gaan had De Hoven een voorsprong van 4 punten op Theotorne. Dat was de enige overgebleven concurrent. De Hoven had aan een gelijkspel voldoende in de stadsderby tegen Zutphen, dat de punten hard nodig had in de strijd tegen degradatie. De uitwedstrijd was nipt met 0-1 gewonnen.

De wedstrijd

De Hoven trad in dezelfde opstelling aan als in de voorgaande wedstrijd tegen De Gazelle die met 4-1 werd gewonnen.

Deze wedstrijd werd onder slechte weersomstandigheden gespeeld waardoor goed voetbal veelal niet mogelijk was. In de 1e helft had Zutphen de straffe wind in de rug en beide partijen wogen goed tegen elkaar op. De grootste kans was voor van der Pol die tegen de paal schoot. Na rust schoot Klein Nagelvoort binnen 1 minuut De Hoven op voorsprong. Na een schot van Lammers op de lat wist van der Wal de stand op 2-0 te brengen. Daarmee was Zutphen geslagen. Zij konden aanvallend geen vuist meer maken. Door Lammers en Klein Nagelvoort werd de eindstand op 4-0 bepaald. De Hoven was voor de eerste keer kampioen in de KNVB. Door alle betrokkenen bij onze vereniging werd dit grootscheeps gevierd met onder meer een triomftocht in open landauers door de wijk, vooraf gegaan door muziekvereniging “Crescendo”. In de huldiging werd ook de trainer Theo de Kreek uit Deventer nauw betrokken. Zijn bijdrage aan dit succes was niet gering.

Onderstaande foto werd in het Zutphens Dagblad van 1 april 1939 gepubliceerd.

Op deze foto het kampioenselftal met de reserves N. Jansen en J. Velders

Het kampioenschap betekende niet dat De Hoven automatisch promoveerde naar de 3e klasse. De Hoven kwam terecht in een promotiecompetitie met de nummers laatst van de 3e klassen A en B (Glanerbrug en DOTO) en met de kampioenen van de 4e klassen A en B (TAR en Heerde). Maar daarover meer in een volgend verhaal.